ABG Computers Postorder

Menu | Contact | Bestel Informatie | Inkoop | Orderstatus | English
Prijzen
Alles | Updates | Afdrukken
 
ABG Support Handleiding

ABG Support Handleiding

Hieronder vindt u de oplossingen voor veel voorkomende problemen. Deze richtlijnen zijn tot stand gekomen na jarenlange ervaring. Ze beschrijven dan ook nagenoeg volledig de stappen die de technische supportafdeling van ABG zelf volgt.

Probleem: Mainboard ondersteunt mijn grote harddisk niet

Zie de oplossing hier: Harddisk Solutions

Probleem: Monitor geeft geen beeld bij opstarten

Als een mainboard geen beeld geeft, kan dat betekenen dat een van de insteekkaarten of randapparatuur defect of niet compatible is met het mainboard. Het komt relatief weinig voor dat het mainboard zelf defect is.

Stappenplan:

 1. Verwijder alle insteekkaarten en bandkabels van het mainboard
 2. Blaas de contacten schoon (geheugen, PCI, AGP, ISA sloten,etc)
 3. Sluit de volgende componenten aan:
  • Voedingsstekker
  • Geheugen
  • Processor en koeler
  • PC Speaker
  • Keyboard
 4. Zet de computer aan (bij een ATX mainboard moet je RPW-SWITCH of POWER of PWR-SWITCH aansluiten op de aan/uit schakelaar van de ATX-kast. Is die schakelaar defect, dan kan je de twee pinnetjes op het mainboard kortsluiten met bijvoorbeeld een schroevendraaier.
 5. Luister goed of de speaker een piepjeskode en schrijf deze kode op, gebruikmakend van de notatie (voorbeeld:) KORT-LANG-KORT.
 6. Kijk of de lampjes van het keyboard oplichten en of het mogelijk is om met de NumLock-toets de lampjes aan en uit te laten gaan.

Als alles goed gaat, dan geeft het mainboard (bij een Award BIOS, zie handleiding mainboard welk type BIOS het mainboard heeft.. AMI en Phoenix kodes) de volgende kode: LANG-KORT-KORT-KORT.
Deze kode betekent dat alles goed werkt, maar dat er geen videokaart gevonden is. Dat is logisch, want de videokaart hebben we nog niet geinstalleerd. Conclusie: Mainboard, geheugen, processor en voeding lijken goed.

De meest voorkomende foutkodes van toepassing op deze fase:

FASE 2

We gaan er even van uit dat we de LANG-KORT-KORT-KORT kode gehoord hebben. Nu zijn we in fase 2 beland. In deze fase gaan we stuk voor stuk de kaarten introduceren.

Stel: Je hebt een SCSI-kaart een SVGA-kaart en een geluidskaart. We gaan nu eerst de SVGA kaart plaatsen en kijken of dat goed gaat. Als het goed gaat, krijg je dan een beeld op je monitor en hoor je een enkele korte pieptoon. Die pieptoon betekent dat de POST (Power On Self Test) goed verlopen is. Als het goedgaat, dan kunnen we de SVGA kaart elimineren. Haal de kaart er weer uit en leg hem op de stapel met goedgekeurde kaarten.Een mogelijke andere foutkode is LANG-KORT-KORT: Dit betekent dat de videokaart defect is of in ieder geval incompatible.
Vervolgens plaats je de SCSI kaart en we wachten op de goede kode: LANG-KORT-KORT-KORT (want de videokaart is verwijderd). Gaat dit goed, dan kunnen we ook de SCSI kaart elimineren. Haal de SCSI kaart eruit en leg hem ook op de stapel goedgekeurde kaarten. Gaat dit fout: Geen goede piepkode, of een andere kode, dan leggen we de kaart op de stapel afgekeurde kaarten. Zo ga je door voor alle kaarten die je wilt plaatsen.

FASE 3

We zijn nu in fase drie beland: We weten nu welke kaarten een probleem opleveren en welke kaarten goedgekeurd zijn. We plaatsen nu kaart voor kaart de goedgekeurde kaarten in het systeem. Eerst kaart 1 en 2. Vervolgens de computer aanzetten en kijken of alles goed werkt. Vervolgens plaats je kaart 3 erbij en je controleert het weer. Ga zo verder tot alle goedgekeurde kaarten geplaatst zijn.

Mogelijk gaat het op een bepaald moment toch fout. Dit kan dan betekenen dat er twee kaarten geplaatst zijn die niet willen samenwerken en toch het systeem laten vastlopen. Elimineer deze kaarten door alle mogelijke combinaties van twee kaarten uit te proberen.

FASE 4

Nu hebben we een werkend systeem, dat succesvol door de Power On Self Test komt. Nu moeten we de opslageenheden gaan herintroduceren. Begin met de floppy drive. Deze kan bijna geen problemen opleveren. Als de bandkabel verkeerd om aangesloten wordt, dan zal het lampje van de floppy drive constant blijven branden.

Vervolgens gaan we de harde schijven en cd-roms/dvd-roms, etc herintroduceren. Wat veel mensen niet weten, is dat een verkeerd om aangesloten IDE Device een zwart scherm oplevert.

Probleem: Windows 95/98 wil insteekkaart niet goed herkennen en/of drivers installeren.

Een truuk die vaak werkt in deze situatie, is de volgende:
Ga naar het configuratiescherm --> Systeem --> Apparaatbeheer. Selekteer het device dat het probleem oplevert. Bij bijvoorbeeld een geluidskaart, zie je een lijstje met devices die erbij horen. Bijvoorbeeld: Bij een geluidskaart zie je vaak een lijstje met FM-Driver, Joystick Driver, MPU-401 driver en Sound Driver. Wat je nu doet lijkt raar: Je selekteert al deze devices en je verwijdert ze. Vervolgens sluit je Windows af en zet de computer uit. Je wacht een minuutje (niet noodzakelijk, maar is gewoon veel beter voor de voeding) en je zet de computer weer aan. Je start Windows 95/98 weer op. Nu zal Windows een melding geven dat de kaart weer gevonden is. Plaats de driverdiskette/CD als Windows daarom vraagt. Met een beetje geluk werkt alles nu wel goed (evt. na de herstart waar Windows zelf om vraagt). Soms helpt het ook als je voordat je de computer weer aanzet (net nadat je devices verwijdert hebt), eerst de kaart uit het PCI/ISA slot haalt en het in een ander slot zet. Dit forceert een nog betere herkenning van de kaart.

ABG Support

Mocht het probleem, na het volgen van bovenstaande tips, nog steeds niet verholpen zijn, vul dan het support formulier in.Op al onze aanbiedingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Uw winkelwagen is leeg     © 2015 ABG Groenekan B.V